BOJÍTE SE NOVOROČNÍCH PŘEDSEVZETÍ? UŽ NEMUSÍTE!

Rok se s rokem sešel a nastal čas bilancování a novoročních předsevzetí. Jak to udělat, aby se ta Vaše novoroční předsevzetí nerozplynula? Zkuste mé rady.

 

Ruku na srdce. Kdo z nás si ještě nikdy nedal novoroční předsevzetí? Předpokládám, že nikdo. Každý si touto záležitostí alespoň jednou (spíše vícekrát) v životě prošel. Samozřejmě s různými výsledky. Mezi námi se najde pár rozených plánovačů, kteří si předsevzetí dali a sobě dané sliby dodrželi. Ten většinový zbytek to ZKUSIL a nevydržel. Už jen pomyslet na to, že to ZKUSÍM je liché! Zkrátka buď to chci nebo ne. Mezi chtít a nechtít není nic – tedy ano, pardon. Je tam vlastně to ZKUSIT, ale to nás k ničemu nezavazuje. Protože:“ Já to zkusím a uvidím.“ Slyšíte to taky?

Zkusím, ale nemusím!

 

Proto přináším pár rad, jak to udělat, aby to vyšlo. A pokud říkám pár, myslím tím skutečně jen dvě.

 

Rada číslo 1

Přemýšlejte

Než vůbec vyslovíte novoroční předsevzetí, zamyslete se. Není nic horšího, než hýřit sliby, jak budu v příštím roce lepším člověkem a pak nic pro sebe neudělat. A hlavně se cítit trapně před celým světem a sebou samým. Když si vyberete, čím chcete být lepší, zkuste si nejprve odpovědět na pár jednoduchých otázek a nebojte se být k sobě kritičtí.

 

a) Jsem schopná/ý tohle zvládnout i když se nebudu cítit fyzicky dobře, nebo bude nepříznivé počasí?

b) Budu mít stále dost času na rodinu, přátele, koníčky?

c) Bude to v mých finančních možnostech?

 

Pokud na všechny otázky odpovíte ANO, je to super, tedy pokud jste byli k sobě opravdu kritičtí. Máte velkou šanci svých slibů dostát. Pokud jste však odpověděli NE, je potřeba si srovnat v hlavě, zda je to opravdu to správné předsevzetí pro následující rok. Dokud není vysloveno, máte ještě možnost jej změnit. Pokud jste ale odpověděli NEVÍM, je tady pro vás další rada:

 

Rada číslo 2

Kouskujte

Dávat si předsevzetí jednou za rok je docela velká věc. Pro mnohé z nás jde o skutečný dlouhodobý plán. Proto se pak náš cíl může stát nedosažitelným a postupem času se rozplyne v dáli. Co takhle ho uchopit jinak a rozkouskovat jej na více menších dílků? Kupříkladu na 12, 52 nebo 365? Jsou vám ta čísla povědomá? Výborně!

 

Vezmu to od konce. Mít předsevzetí pro každý den, je snad ten nejjednodušší způsob, jak se stát „lepším člověkem“. Říkám to proto, že s tím mám osobní zkušenost. A jak to dělám? Vlastně naprosto přirozeně. Večer zhodnotím uplynulý den a řeknu si, co se mi ten den povedlo a co nebylo úplně ono. Díky tomu se pochválím i zkritizuji zároveň. A víte co? Člověk je rád odměňován a plácán po ramenou, proto si na zítřejší den naplánuju – předsevezmu – to, co nechci jenom zkusit, ale co především zvládnu dodržet a udělat. A je jedno, jestli chci pravidelně sportovat, přestat s nějakým nešvarem, nebo se naučit plynně japonsky. Vím, že krůček po krůčku to zvládnu. A velikost těch kroků si mohu určit sama. Vše v závislosti na aktuálním zdravotním stavu, počasí či ekonomické situaci ve světě . Většinou den dopředu vím, kolik času budu moci věnovat svému předsevzetí. Někdy si mohu naplánovat jen malý krůček, ale druhý den zas naopak velký krok. Ale všechny směřují k jednomu velkému cíli. Na ten se moc těším. Jak se k němu dostanu, určitě to oslavím. Nejpozději na Silvestra 2021.

 

Kdo se připojí?

 hanka predsevzeti m

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu