PODNIKÁNÍ BEZ PLASTŮ

Jsou pro vás ryby pochoutkou stejně tak jako pro mě? Máte raději ryby mořské nebo sladkovodní? A jíte kapra jen na Vánoce nebo i během roku?

Ano, moc otázek na úvod. Ale mají své opodstatnění. Nedávno jsem se dočetla, že 73 % mořských ryb obsahuje plasty! Děsivé! Nikde jsem však nedohledala, jak moc se tento problém týká ryb sladkovodních. Obávám se však, že na tom nebudou o moc lépe. 

Přemíra plastového odpadu je globální problém. Vždyť jen v Česku v roce 2018 spotřeboval každý Čech pro své nákupy 300 jednorázových plastových tašek! Při počtu obyvatel to vychází celkem na neuvěřitelných 3 195 000 000 kusů! V loňském roce jich údajně mělo být o polovinu méně, pro tento rok čísla ještě nejsou dostupná. Kdyby to však byla zase "jen" polovina roku předešlého, vychází mi 75 igelitek na každého z nás. A to je stále vysoké číslo. 

To je také jeden z důvodů, proč jsme se i my, Hanessa.cz, zapojili do projektu "dostbyloplastu"

Co to obnáší? 

Vlastně je to úplně jednoduché a přirozené.

Snažíme se o to, aby naše výrobky neobsahovaly plasty a nespadaly do kategorie produktů pro jednorázové použití. Pro jejich výrobu používáme přírodní materiály - bavlnu a dřevo. Chňapky teď budeme nově vyplňovat přírodní vycpávkou Arachné. Papírové krabičky, ve kterých své balíčky od nás dostáváte, vyrábíme tak, abyste je mohli dále využít. Ať už pro zabalení dárku pro své blízké, nebo na uložení čehokoliv. Zkrátka dbáme na to, abyste je nemuseli vyhodit, ale poslali dál.

Odpovědně se snažíme chovat nejenom jako firma, ale především jako dvě obyčejné holky - Hanka a Klárka.

A není to jen o nás. Stejně tak se můžete zapojit i vy. Nemusíte se k projektu hlásit veřejně, stačí anonymně. Třeba už jen tím, že omezíte používání plastů v běžném životě. Plastových jednorázových výrobků máme všichni kolem sebe spoustu a je jenom na nás, zda je zaměníme za "neplastové" a na opakované použití. Pro příklad obyčejná taška. Když budete mít u sebe v kabelce plátěnou tašku, nebudete muset kupovat jednorázovou v obchodě u pokladny. Navíc, ušetříte hned dvakrát na dvou místech současně. Jednou ve své peněžence a podruhé tím, že ulehčíte přírodě od další plastové tašky. 

Věřím tomu, že homo sapiens sapiens recens je skutečně člověk moudrý a udělá všechno pro to, aby svou krásnou modrou planetu přivedl k uzdravení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu